deska serów pleśniowych

Do czego wykorzystywać sery pleśniowe?

Na świecie istnieje wiele rodzajów serów. Eksperci szacują, że jest ich ponad 4 tys. Nikt nie jest w stanie tego dokładnie policzyć. Wybór jest zdecydowanie szeroki. Jedną z kategorii są oczywiście bardzo znane i cenione sery pleśniowe. Wiele osób zadaje sobie pytanie, z czym je łączyć oraz do jakich potraw dodawać? Oto kilka inspiracji dań i przekąsek, które z pewnością urozmaicą kulinarne życie niejednej osoby.
 

Kanapka

Niby prosta i banalna propozycja, ale wcale nie musi taka być! Wystarczy, że na kromce chleba położymy wcześniej pokrojony i podgrzany na patelni lub w piekarniku Turek Camembert naturalny, a na wierzchu polejemy go miodem i ozdobimy prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. W tak łatwy i szybki sposób będziemy mieli przekąskę na miarę ekskluzywnej restauracji.

Jeśli nie jesteśmy fanami łączenia wytrawnych i słodkich smaków, możemy zrobić wyśmienite grzanki z serem Turek Camembert dynia. Wystarczy w piekarniku lub w tosterze podgrzać pokrojoną w plastry bagietkę również z plasterkami sera, a po wyjęciu przyozdobić je kilkoma listkami rukoli oraz pomidorkami koktajlowymi. Szybko, smacznie i efektownie.

Pieczony ser z żurawiną

Sery pleśniowe idealnie komponują się z owocami oraz bakaliami. Aby stworzyć pyszny, bezmięsny obiad wystarczy użyć jednego z naszych serów camembert lub brie.

Wkładamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki skropione oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 st. C. Następnie, po 20 minutach, dokładamy do piekarnika wybrany ser pleśniowy i pieczemy go przez 6/7 minut z każdej strony. Na koniec wykładamy danie na talerz i podajemy je z żurawiną.

Możemy również wykorzystać Turek Camembert Na Ciepło Nuggetsy. Kawałki sera camembert w złocistej, chrupiącej panierce to idealna propozycja na szybką przekąskę do przygotowania w piekarniku lub na patelni. Danie można przyrządzić bardzo szybko - wystarczy podsmażyć je przez 4 minuty i gotowe. Dodając do nuggetsów sos z żurawiny oraz frytki z piekarnika stworzymy idealny obiad, który podbije serca młodszych i starszych członków rodziny.
 

Sałatka

Sałatki wcale nie muszą być monotonne. Jeśli do zwykłej sałatki z pomidorkami koktajlowymi, papryką, oliwkami oraz mixem sałat dodamy ser z niebieską pleśnią np. Grand Blue intensywny, a całość skropimy octem balsamicznym, powstanie efektowna sałatka, której każdy będzie chciał więcej i więcej.

Gdy preferujemy dania na ciepło świetną propozycją będzie dodanie do sałaty, pokrojonych pomidorów i ogórka, podgrzanego na patelni przez 10 minut (po 5 z każdej strony) sera Turek Camembert z ziołami. Skropione oliwą z oliwek danie zachwyci niejedno podniebienie.
 

Sos

Sosy na bazie serów pleśniowych to uczta dla podniebienia, której mało kto się oprze. Podawane mogą być do mięs, makaronu czy ryżu. Na rodzinny obiad bądź wyjątkową kolację we dwoje – sprawdzą się idealnie na każdą okazję.
By przygotować taki wyśmienity sos wystarczy, że do kubka śmietany 18% zagotowanego w garnku i dodamy ½ opakowania sera Grand Blue bogaty i kremowy. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia sera, a na koniec przyprawiamy szczyptą pieprzu.

Jak widać jest wiele opcji, aby wykorzystać sery pleśniowe w swojej kuchni. Tak naprawdę jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia i osobiste preferencje. Oczywiście sery pleśniowe można jeść również same lub w akompaniamencie ulubionego alkoholu i spędzić miły wieczór z tym wyjątkowym duetem.