Jak zachować smak i świeżość serów pleśniowych?

Jak zachować smak i świeżość serów pleśniowych?

Jak zachować smak i świeżość serów pleśniowych?

Sery pleśniowe to produkty delikatne, które zmieniają się z dnia na dzień. Odpowiednie przechowywanie pozwala zachować ich smak, zapach i konsystencję na dłużej. Pamiętajmy jednak, że sery pleśniowe dojrzewają cały czas aż do końca przydatności do spożycia. Przechowywanie ich w lodówce nie zatrzymuje tego procesu. Warto poznać podstawowe zasady, aby w końcowym efekcie spożyć idealny ser.

Tajniki przechowywania serów pleśniowych

Przede wszystkim zakazane jest zamrażanie serów pleśniowych. Również poddawanie produktu bardzo niskiej temperaturze bezpowrotnie odbierze mu jego właściwości. Warto zapoznać się z warunkami przechowywania opisanymi na opakowaniu i stosować się do tej zasady.

 

Przechowywanie serów pleśniowych w lodówce

Sery pleśniowe, takie jak np. nasz NaTurek Camembert naturalny przechowywane w lodówce bardzo łatwo chłoną zapachy sąsiadujących z nimi produktów. W związku z tym nie umieszczajmy ich w pobliżu innych aromatycznych składników. Najlepiej przygotować miejsce w dolnej szufladzie lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej odpowiednia. 

Wkładając ser pleśniowy do lodówki, zabezpieczmy go we właściwy sposób. Zanim rozpoczniemy proces przechowywania, zapakujmy oddzielnie każdy z gatunków. Dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie serów w specjalnie przeznaczonych do tego celu szczelnych pojemnikach, co ogranicza rozprzestrzenianie się zapachów w lodówce. Jeśli nie posiadamy takiego pojemnika najlepiej przechowywać sery pleśniowe w oryginalnym papierze producenta, szczelnie zamknięte. Można je również owinąć w folię aluminiową. Zdecydowanie zrezygnujmy z torebek foliowych, które przyspieszają rozwój pleśni.

 

A jak to powinno wyglądać w przypadku serów z niebieską pleśnią? Część produktu, której nie zużyliśmy, możemy włożyć do lodówki również owinięte folią spożywczą. Należy pamiętać, że sery pleśniowe kroimy dopiero przed bezpośrednim podaniem. To także wpływa na ich świeżość i walory smakowe. 

Zachowaj świeżość i smak na dłużej

Warto jednak pamiętać, że czas przechowywania serów po ich otwarciu nie powinien być zbyt długi. Nawet odpowiednie, lecz zbyt długie trzymanie serów w lodówce sprawi, że stracą one swój wyjątkowy smak. Jednocześnie stosując wszystkie nasze powyżej opisane porady z pewnością można wydłużyć świeżość serów pleśniowych, by móc cieszyć się ich idealnym smakiem jak najdłużej. Dzięki temu perfekcyjnie sprawdzą się podczas przygotowania deski serów.