Deska serów to klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. Wieczór we dwoje czy spotkanie w gronie przyjaciół – wśród serwowanych specjałów każdy znajdzie coś dla siebie. Chociaż przygotowanie deski serów wydaje się banalnie proste, często pojawiają się wątpliwości co do połączeń serów i towarzyszących im dodatków. Pamiętajmy! Spośród wszystkich zasad najważniejsze są indywidualne preferencje. Resztę można pozostawić szerokiej ofercie serów Turek.
O czym warto pamiętać komponując deskę serów?
Sery należy wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem, aby wydobyć ich pełnię smaków i aromatów. Dopiero wtedy przechodzimy do krojenia. Sery okrągłe, takie jak Turek Camembert naturalny najlepiej pokroić w trójkąty, natomiast sery brie np. Turek Brie naturalny najlepiej ciąć wzdłuż jednego z boków. Sery w kawałkach można pokroić w plasterki.