Trójkąty, kwadraty i plastry. Kawałki większe, mniejsze i te na jeden kęs. Pokroić cały od razu czy podać w całości, odkrawając co jakiś czas odrobinę. Oto podstawowe dylematy amatorów serów pleśniowych. Lubimy raczyć się serami pleśniowymi, ale wielu z nas ma problemy z ich prawidłowym dzieleniem. Odpowiednie krojenie to klucz do pełnej przyjemności. Pozwala wykorzystać cały potencjał produktu. Struktura, konsystencja i smak danego sera mogą być różne w środku i tuż przy skórce. Naszym zadaniem jest podzielenie go tak, by w swojej formie smakował jak najlepiej.

Oto to kilka podstawowych zasad, które warto zastosować podczas krojenia serów pleśniowych.

Sery wyjmij z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem krojenia. Smak i aromat są wtedy najlepiej wyczuwalne.

Jaki nóż sprawdzi się najlepiej? Sery pleśniowe takie jak, Turek Camembert lub Turek Brie należą do kategorii serów z miękkim, kremowym wnętrzem. W związku z tym podczas krojenia mogą łatwo przyklejać się do noża. Chcąc tego uniknąć – najlepiej użyć noża z cienkim prostym ostrzem oraz zanurzyć nóż w gorącej wodzie i wytrzeć od razu przed użyciem.

Jeśli serwujesz kilka różnych rodzajów sera użyj innego noża do każdego z nich – krojenie tym samym nożem może zmienić smak. Warto rozważyć zakup noża dedykowanego do krojenia serów, aby ułatwić sobie życie.