Na świecie istnieje wiele rodzajów serów. Eksperci szacują, że jest ich ponad 4 tys. Nikt nie jest w stanie tego dokładnie policzyć. Wybór jest zdecydowanie szeroki. Jedną z kategorii są oczywiście bardzo znane i cenione sery pleśniowe. Wiele osób zadaje sobie pytanie, z czym je łączyć oraz do jakich potraw dodawać? Oto kilka inspiracji dań i przekąsek, które z pewnością urozmaicą kulinarne życie niejednej osoby.
Kanapka
Niby prosta i banalna propozycja, ale wcale nie musi taka być! Wystarczy, że na kromce chleba położymy wcześniej pokrojony i podgrzany na patelni lub w piekarniku Turek Camembert naturalny, a na wierzchu polejemy go miodem i ozdobimy prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. W tak łatwy i szybki sposób będziemy mieli przekąskę na miarę ekskluzywnej restauracji.
Jeśli nie jesteśmy fanami łączenia wytrawnych i słodkich smaków, możemy zrobić wyśmienite grzanki z serem Turek Camembert dynia. Wystarczy w piekarniku lub w tosterze podgrzać pokrojoną w plastry bagietkę również z plasterkami sera, a po wyjęciu przyozdobić je kilkoma listkami rukoli oraz pomidorkami koktajlowymi. Szybko, smacznie i efektownie.