deska serów

Jak skomponować deskę serów?

Deska serów to klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. Wieczór we dwoje czy spotkanie w gronie przyjaciół - wśród serwowanych specjałów każdy znajdzie coś dla siebie. Chociaż przygotowanie deski serów wydaje się banalnie proste, często pojawiają się wątpliwości co do połączeń serów i towarzyszących im dodatków. Pamiętajmy! Spośród wszystkich zasad najważniejsze są indywidualne preferencje. Resztę można pozostawić szerokiej ofercie serów NaTurek.

O czym warto pamiętać komponując deskę serów?

Sery należy wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem, aby wydobyć ich pełnię smaków i aromatów. Dopiero wtedy przechodzimy do krojenia. Sery okrągłe, takie jak NaTurek Camembert naturalny najlepiej pokroić w trójkąty, natomiast sery brie np. NaTurek Brie naturalny najlepiej ciąć wzdłuż jednego z boków. Sery w kawałkach można pokroić w plasterki.

 

Sery na desce układamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara - od najłagodniejszych po te najostrzejsze. Komponując deskę serów warto zadbać o dużą różnorodność i połączyć ze sobą sery pleśniowe, twarde czy półtwarde o różnej intensywności smaku. Warto również spróbować wariantów z ciekawymi dodatkami: ziołami, grzybami, pieprzem czy pestkami dyni. NaTurek Camembert oraz NaTurek Brie oferują szeroki wybór możliwości. Dla amatorów serów intensywniejszych w smaku polecamy Le Rustique Camembert. To prawdziwy tradycyjny ser pleśniowy rodem z Francji.

Oprócz serów z mleka krowiego, dla większego urozmaicenia deski serów można sięgnąć po sery kozie – np. pleśniową roladkę Chavroux. Kremowe wnętrze i delikatna aksamitna skórka z pewnością zachwycą niejednego konesera.

Na sam koniec proponujemy intensywniejsze w smaku sery z błękitną pleśnią. Nasze propozycje to NaTurek GrandBlue bogaty i kremowy oraz NaTurek GrandBlue Intensywny. 

 

Idealne dodatki do serów

Przy komponowaniu deski serów oczywiście nie zapominamy o dodatkach. Sery warto zestawić ze świeżymi owocami (winogrono, truskawki, melony, gruszki) czy też owocami suszonymi i bakaliami (suszone morele, rodzynki, żurawina, różne odmiany orzechów). Idealnie sprawdzą się również bardziej wykwintne dodatki jak oliwki czy kapary. Doskonałym uzupełnieniem będzie miód czy konfitura.

Podczas podawania deski serów ważna jest również sama deska. Może być ona wykonana zarówno z drewna, jak i marmuru, pięknego szkła bądź kamienia. Deski różnią się również kształtem – dostępne są okrągłe, kwadratowe, prostokątne, z uchwytami lub bez. Najbardziej efektowana będzie deska z nóżkami lub obrotowa, która ułatwi sięganie po kawałki ulubionego sera.

Deska serów to świetna okazja do eksperymentowania z nowymi smakami. Warto również wiedzieć jak odpowiednio kroić sery, by wydobyć z nich wszystko co najlepsze.